<p>Hitta ditt nya lokala favoritgym med hjälp av denna guide. Kartan drivs av oss på <a target="_blank" rel="noopener noreferrer nofollow" href="https://www.gymguide.nu/">GymGuide.nu</a></p>

Välkommen till GymKarta.se

Hitta ditt nya lokala favoritgym med hjälp av denna guide. Kartan drivs av oss på GymGuide.nu


Hagabadet Haga

Haga Östergata 6
413 01 Göteborg
Sverige

(338) recensioner

Hagabadet Haga - En del av Göteborg”För snyggheten, sundheten och hälsovården”. Med de orden donerade Sven Renström 1869 pengar till Göteborgs stad för att bland annat användas till olika välgörenhetsinrättningar. En av dessa blev Renströmska bad- och tvättanstalten i arbetarstadsdelen Haga som invigdes 1876.Men det började egentligen mycket tidigare än så.Hagabadet är helt enkelt byggt för att undvika kolera och historien börjar redan 1834 med att Anders Ryberg och hans hustru Anna Persdotter en varm julidag dog i vad som visade sig vara det första kolerafallen i Sverige.Inom några veckor dog 10 procent av Göteborgs befolkning och de döda begravdes i massgravar vid Skansen Kronan – bara 400 meter härifrån. Kärror med lik kördes uppför Kaponjärgatan alldeles utanför huset. En trumpetare gick före för att varna folk att komma nära.Under några decennier slog koleran till flera gånger och Göteborgarna stod handfallna. Samtidigt upptäckte en engelsk läkare sambandet mellan god hygien, rent vatten och kolera. Efter denna upptäckt blev det allt viktigare med sanitet och i hela Europa började man sakta rusta upp. Sven RenströmUnder samma tid, i mitten av 1800-talet, hade en ung man från Värmland flyttat till Göteborg för att bli notarie. Väl här upptäckte Sven Renström, som den unge mannen hette, att det fanns möjligheter att sälja timmer från Värmland och exportera det ut i Europa. Under några år växte verksamheten och Sven blev en rik man. Sven blev politiker i Göteborg med ansvar för fattigvården.Här är de 15st mest sökta gymmen på GymKarta i Juli 2023Nordic Wellness Lindholmen på Lindholmsallén 20 i GöteborgSATS Gamlestaden på Gamlestadstorget 7 i GöteborgSTC Sävedalen - Göteborgsvägen 104 - GymKarta.seSTC munkebäck på Munkebäcks Allé 26 i GöteborgNordic Wellness Göteborg Kviberg Arena - GymKarta.seNordic Wellness Kungälv Kongahälla - GymKarta.seActic Lerum - Vattenpalatset på Häradsvägen 3 i Lerum&nbsp;Maximus Gym Brunnsbo på Folkvisegatan 15 i GöteborgSATS Hovås på Björklundabacken 2 i Hovås - GymKarta.seNordic Wellness Backaplan på Gustaf Dalénsgatan 13Fitness24Seven på Lergöksgatan 6 i Västra FrölundaSATS Askim (Sisjön stora) på Ekonomivägen 6 i AskimSTC på Ekenleden 10 i Kållered - GymKarta.seNordic Wellness Marklandsgatan - GymKarta.seNordic Wellness på Vasagatan 7 i Göteborg

Hagabadet Haga - En del av Göteborg

”För snyggheten, sundheten och hälsovården”. Med de orden donerade Sven Renström 1869 pengar till Göteborgs stad för att bland annat användas till olika välgörenhetsinrättningar.

En av dessa blev Renströmska bad- och tvättanstalten i arbetarstadsdelen Haga som invigdes 1876.

Men det började egentligen mycket tidigare än så.

Hagabadet är helt enkelt byggt för att undvika kolera och historien börjar redan 1834 med att Anders Ryberg och hans hustru Anna Persdotter en varm julidag dog i vad som visade sig vara det första kolerafallen i Sverige.

Inom några veckor dog 10 procent av Göteborgs befolkning och de döda begravdes i massgravar vid Skansen Kronan – bara 400 meter härifrån.

Kärror med lik kördes uppför Kaponjärgatan alldeles utanför huset.

En trumpetare gick före för att varna folk att komma nära.

Under några decennier slog koleran till flera gånger och Göteborgarna stod handfallna. Samtidigt upptäckte en engelsk läkare sambandet mellan god hygien, rent vatten och kolera.

Efter denna upptäckt blev det allt viktigare med sanitet och i hela Europa började man sakta rusta upp.

Sven Renström

Under samma tid, i mitten av 1800-talet, hade en ung man från Värmland flyttat till Göteborg för att bli notarie.

Väl här upptäckte Sven Renström, som den unge mannen hette, att det fanns möjligheter att sälja timmer från Värmland och exportera det ut i Europa.

Under några år växte verksamheten och Sven blev en rik man. Sven blev politiker i Göteborg med ansvar för fattigvården.

Här är de 15st mest sökta gymmen på GymKarta i Juli 2023

 1. Nordic Wellness Lindholmen på Lindholmsallén 20 i Göteborg

 2. SATS Gamlestaden på Gamlestadstorget 7 i Göteborg

 3. STC Sävedalen - Göteborgsvägen 104 - GymKarta.se

 4. STC munkebäck på Munkebäcks Allé 26 i Göteborg

 5. Nordic Wellness Göteborg Kviberg Arena - GymKarta.se

 6. Nordic Wellness Kungälv Kongahälla - GymKarta.se

 7. Actic Lerum - Vattenpalatset på Häradsvägen 3 i Lerum 

 8. Maximus Gym Brunnsbo på Folkvisegatan 15 i Göteborg

 9. SATS Hovås på Björklundabacken 2 i Hovås - GymKarta.se

 1. Nordic Wellness Backaplan på Gustaf Dalénsgatan 13

 2. Fitness24Seven på Lergöksgatan 6 i Västra Frölunda

 3. SATS Askim (Sisjön stora) på Ekonomivägen 6 i Askim

 1. STC på Ekenleden 10 i Kållered - GymKarta.se

 2. Nordic Wellness Marklandsgatan - GymKarta.se

 3. Nordic Wellness på Vasagatan 7 i Göteborg

Senast uppdaterad